Growing greener at intu Milton Keynes

At intu Milton Keynes we installed the region’s largest living wall as part of our car park refurbishment project.

We partnered with Makers Construction to install the region’s largest living wall as part of our car park refurbishment project to improve the customer experience. The living wall is 40ft tall and features 84 plant species specially chosen for their leaf foliage, size and surface area to improve air quality and attract wildlife.

The wall and internal nature corridors have been designed to positively enhance ‘biophilia’, the human enjoyment with nature and sense of feeling good. The internal irrigation system is low flow and can be adjusted to compensate for the season, climate and location.

Sustainability was at the heart of the project which also included upgrading all external lighting to energy efficient LEDs and recycling 98 per cent of all waste generated. We sourced an innovative solution to resurface the car park that removed the potential need to send 300 skips of waste to landfill and installed 12 electric vehicle charging points.

The project was a finalist at the British Car Park Awards and shortlisted for the Green Parking Award which recognises the many ways in which parking policy, design and management practice can help improve the quality of the environment.